Kližan tvrdí: "Na harde sa cítim dobre, antuka však zostáva srdcovkou"

05.09.2012 Bratislava

Bratislava 5. septembra (TASR) - Šesť rokov po triumfe v juniorskej dvojhre na Roland Garros dosiahol životný úspech v seniorskej kategórii. Slovenský tenista Martin Kližan na US Open potvrdil veľký výkonnostný progres a stal sa prvým slovenským grandslamovým osemfinalistom od januára 2006.
"Uvedomujem si, že som v New Yorku odohral skvelý turnaj, štyri dobré zápasy, z ktorých ani jeden nebol ľahký. Snažil som sa nevnímať, kto je na druhej strane dvorca. Proti Tsongovi i Čiličovi som si to užil, hrali sme na dvoch najväčších kurtoch a atmosféra bola perfektná. Dokázal som sám sebe, že môžem hrať vyrovnanú partiu aj s top hráčmi. Úspech na US Open ma nakopol do ďalšej práce," povedal Kližan na tlačovej konferencii po svojom návrate z New Yorku.
Zverenec trénera Karola Kučeru vyrastal na antuke, doposiaľ najväčší úspech medzi mužmi však dosiahol na harde. "Aj keby som vyhral US Open, antuka bude stále mojím najobľúbenejším povrchom. Na harde sa však cítim čoraz lepšie. Už na turnaji vo Winston-Saleme som sa prezentoval dobrými výkonmi a forma mi vydržala aj na US Open. Zdolal som kvalitných hráčov, čo mi dodalo veľa sebavedomia. Sú tam ešte rezervy, na ktorých musíme s Kájom popracovať. Zápas s Čiličom ukázal, že mi chýbajú väčšie skúsenosti. Marin je síce iba o rok starší, no na okruhu ATP sa pohybuje dlhšie ako ja a odohral viac náročných grandslamových zápasov," dodal Kližan, ktorého na US Open sprevádzal jeho kondičný tréner Juraj Dulík.
S Kučerom komunikovali telefonicky alebo prostredníctvom esemesiek. "S Kájom sme boli v neustálom kontakte. Volali sme si, písali a preberali taktiku na jednotlivých súperov. Bolo by to iné, keby bol v New Yorku so mnou, no už dávnejšie sme sa dohodli, že na US Open pôjdem s Ďurom Dulíkom." Kližanov kondičný kouč ocenil progres slovenského Tenistu roka 2011. "Maťov progres sledujem už štyri roky. Na začiatku našej spolupráce mi pripadal ako chlapec, postupne však dospel a neustále sa posúva vpred. Na kondícii pracujeme celý rok. Treba ho sledovať 24 hodín, aby neprišlo k nejakému zraneniu," povedal Dulík.
Kližana teraz čaká daviscupové stretnutie proti Portugalsku v NTC. "Do prípravy by som sa mal zapojiť v pondelok alebo v utorok. Portugalčania zrejme prídu bez Machada, no určite ich nemôžeme podceniť. Verím, že v domácom prostredí im odplatíme vlaňajšiu prehru. Po Davis Cupe ma čaká turnaj v Petrohrade. Potom odlietam s Kájom do Ázie na turnaje v Kuala Lumpur a Tokiu. V januári určite pôjdem na Australian Open, keďže na základe renkingu sa v Melbourne dostanem do hlavnej súťaže a nebudem musieť hrať kvalifikáciu," dodal Kližan.
 

Vyberte región